Sándorfalva

 

Sándorfalva a regionális és járási központot jelentő Szegedtől 12 km-re, a Szegedet Ópusztaszerrel és Csongráddal összekötő 4519.sz térségi mellékút mentén helyezkedik el, a régi 5-ös úttól Szatymaz felől közelíthető meg.


 


Sándorfalva a Szeged-Ópusztaszer turisztikai tengely mentén való elhelyezkedése miatt számos rekreációra alkalmas terület birtokában van, egyedi és gazdag természeti adottságait is tekintetve jelentős turisztikai potenciállal rendelkezik.


Nem lehet úgy elindulni Sándorfalváról, hogy ne természetvédelmi területen haladjunk át. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága Pusztaszeri Tájvédelmi körzetében, egy Natura 2000- es terület kellős közepén él a több mint 140 éves város.

 

 

 

 

A belterülethez tartozó turisztikai attrakciók közé a Pallavicini Kastély

és a Budai Sándor Emlékház tartozik, amelyek komplex bemutató és rendezvénytereivel helytörténeti és néprajzi kiállításnak otthont adnak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A táj rendkívül változatos: védett szikesek halastavak, holtágak, mocsarak, nádasok, valamint homokpuszta, gyep és erdő található itt - egytől egyig védett terület.
Atkai holtág, Tisza hullámterei, Fehértó, annak halastó hasznosítású része, Nádastó és a bányatavak együttese veszi körbe.
 

 

 

 

 

A tájvédelmi körzet egyik legismertebb része a Fehértó.

A tavon és környékén közel 300 parti és gázló madárfajt figyeltek meg, az iszapban vízi rovarok, kétéltűek és a halak bőséges táplálékot nyújtanak számukra. A legnagyobb nyüzsgés a tavaszi és őszi vonuláskor figyelhető meg. Az igazi madártömegek azonban a darvak őszi vonulásával érkeznek a tóhoz, előszeretettel látogatják a körzet déli szántóit, éjszakára pedig a Fehértó nagy kiterjedésű iszapos, leeresztett tómedreire szállnak.
A behúzás megfigyelése, a kurrogás hallgatása egyre több amatőr természetfotóst, túrázót csábít Sándorfalvára.

 

 

 

Fehértavi darvadozás néven a nemzeti park minden évben ősszel darumegfigyelő programsorozatot, kirándulási lehetőségeket szervez.
 

 

 

 

 

 

 

Mákszem Bivalyoskert
6762 Sándorfalva Bivalyoskert tanya 1. (Tó utca vége)
Egész évben látogatható, simogatható állatok, időpont egyeztetés telefonon szükséges! +36302645241
Sándorfalva keleti határába 2015 végén érkezett egy ma már körülbelül 50 egyedet számláló bivaly állomány. A Bivalyoskert bivalyai szelídnek mondhatóak, néhány egyedet leszámítva, igénylik a simogatást, törődést és rendkívül hálásak a bőséges alomért és takarmányért. Az év nagy részében kizárólag legelnek, a téli takarmány is réti széna és lucerna széna, esetleg vegyszermentes szalma. Abrakot nem kapnak, táplálásuk időnként tökkel, répával, almával egészül ki. A legelőn kialakított szárnyék téli szállásként szolgál, kialakítása jól illeszkedik a bivalytartás előírásaihoz, miszerint a gulya növendék üszőit és növendék bikáit külön szükséges tartani.
Tóth Gábor és Balogh Bernadett tulajdonosok állatokkal kapcsolatos tervei az évek alatt formálódtak, de már a kezdetekkor jelen volt gondolatukban a turisztikai fejlesztés, a környezeti és környezettudatos nevelés, valamint a rendezvényszervezés.